‘Ik bereid me vaak grondig voor op gesprekken en vergaderingen.
Soms schrijf ik zelfs alles uit tot in de kleinste details.
Toch helpt het me niet om goed uit de verf te komen in vergaderingen.
Ik heb soms het idee dat de grondige voorbereiding eerder tegen mij werkt.
Dat ik hierdoor sneller de draad van mijn verhaal kwijt ben, de spanning oploopt en ik blokkeer’.
Dit hoor ik regelmatig van introverte professionals tijdens de telefonische kennismakingsgesprekken voorafgaand aan een individueel traject.
Ze stoppen veel tijd in de voorbereiding van gesprekken en vergaderingen, maar het levert ze niets op. Elke keer blijkt dat ze zich tijdens de voorbereiding op de verkeerde dingen richten.
Als je jouw invloed en zichtbaarheid wilt vergroten als introvert in vergaderingen en gesprekken op een manier die natuurlijk voelt en eenvoudig is, dan is het belangrijk om jouw aandacht te verleggen in de voorbereiding naar het volgende:
Inzetten van jouw natuurlijke voorsprong als introvert
Focus je niet langer op waar je niet zo goed in bent, maar richt je op het inzetten van jouw natuurlijke voorsprong als introvert. Jouw natuurlijke voorsprong is datgene waarin je van nature uitblinkt.
Zicht op jouw natuurlijke voorsprong helpt om jezelf op een natuurlijke manier te profileren. Je hoeft dan niet op te scheppen en grote verhalen over jezelf te vertellen zoals sommige extraverten doen, maar vergroot jouw zichtbaarheid op inhoud.
Ook heb je dan altijd wat in te brengen, zelfs bij onverwachte vragen of als je nog niet zoveel van het onderwerp afweet.
Tem de innerlijke criticus
De innerlijke criticus is dat stemmetje in jouw hoofd dat voortdurend commentaar levert. Hij stelt vaak hoge eisen aan jouw bijdrage in gesprekken en vergaderingen. Dit zorgt voor spanning.
Wat veel introverten niet realiseren is dat het geen enkele zin heeft om te proberen te voldoen aan de eisen van de innerlijke criticus. Die kun je niet tevreden stellen.
Het is namelijk zijn aard om ontevreden te zijn.
Besteed liever in de voorbereiding aandacht aan hoe je de innerlijke criticus temt. Voorafgaand, tijdens en na afloop van de vergadering. Dit zorgt voor ontspanning en zelfvertrouwen.
Zie ook: Verminder de greep van de innerlijke criticus
Creëren van slimme strategieën
Stop met het voldoen aan de extraverte norm. Extraverten hebben een natuurlijke manier van denken, besluiten nemen en communiceren, maar jij ook als introvert.
Richt jouw aandacht en creativiteit liever op hoe je een gesprekssituatie creëert waar je rekening houdt met jouw extraverte gesprekspartner, zonder jouw behoeften als introvert uit het oog te verliezen.
Back-up plan voor als de spanning oploopt
Probeer niet langer te voorkomen dat de spanning hoog oploopt. Als introvert kun je dit niet altijd voorkomen.
De spanning loopt nu eenmaal soms op. Hier kun je niets aan doen. Dit is een puur lichamelijke reactie.
Richt je liever op het maken van een plan hoe je snel de spanning weer naar beneden kunt brengen als deze oploopt. Zodat je weer vrij kunt nadenken en adequaat kunt reageren.
Maak slim gebruik van eerder opgedane ervaringen
Begin bij elke vergadering of gesprek niet weer van voren af aan met de voorbereiding. Maak slim gebruik van eerdere voorbereidingen en weet wat werkt voor jou in bijvoorbeeld situaties met dominante collega’s, onverwachte vragen of gesprekken met jouw leidinggevende.
Voorbereiden wordt dan een soort invuloefening en kost steeds minder tijd.
Meer artikelen lezen?
Wil jij meer tips, dan kan ik je mijn gratis emailreeks aanraden, speciaal voor introverte professionals. Je ontvangt dan twee keer per week een artikel met inzichten, tips en strategieën hoe je als introvert jouw invloed vergroot in jouw werk. Je ontvangt bij inschrijving ook het e-book ‘Succesvol Vergaderen voor Introverten’.