Zeven veelvoorkomende problemen voor introverte professionals

Veel introverte professionals houden er niet van om op de voorgrond te treden. Ze vinden het vervelend om in het middelpunt van de aandacht te staan. Jij misschien ook wel.

Daar is niets mis mee. Toch hebben veel introverten het idee dat als ze succesvol willen zijn in hun werk en carrière willen maken, dat ze zichzelf moeten pushen om meer naar buiten te treden. Om een meer extraverte persoonlijkheid te ontwikkelen.

Ook omdat ze vaak de feedback krijgen – vaak al van kleins af aan – je zou iets meer uit je schulp moeten kruipen. Meer zeggen wat je vindt.

Of later in functioneringsgesprekken: je moet jezelf meer laten zien en horen.

De druk die introverten vaak voelen om zich anders voor te doen dan ze zijn, maakt dat ze vaak meer bezig zijn waar ze niet zo goed in zijn en moeten veranderen.

Deze focus op tekortkomingen zorgt vaak voor meer problemen en onzekerheid dan dat het oplost.

Ik noem hier 7 problemen. Ik ben benieuwd of je ze herkent.

Je verwart introvert met verlegenheid

Als je stil en rustig bent in een groep kan dat verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het om deze twee: je bent verlegen of je bent introvert. Soms gaat het samen.

Ben jij er achter wat op jou van toepassing is? Zo niet, dan kun je daar mee worstelen in je dagelijks leven. Introversie en verlegenheid zijn twee verschillende verschijnselen die om een heel verschillende aanpak vragen.

Hieronder twee praktijkverhalen.

Joyce

Joyce (28) heeft een lastige jeugd achter de rug. Ze groeit op met haar twee oudere broers op het platteland. Haar ouders werken allebei hard op de boerderij. Joyce is veel alleen. Joyce heeft een fijne vriendin op de basisschool, maar die verhuist als ze 12 is.

Op de middelbare school, in het dorp en in de kerk, staat Joyce bekend als ‘die rooie’. Joyce is de enige met vuurrood haar in de wijde omtrek. Ze wordt er vaak mee gepest. Joyce raakt eraan gewend, maar maakt een grote verandering door als ze naar de universiteit gaat in de ‘grote stad’. Ze komt mensen tegen van allerlei pluimage.

Iedereen is anders en daarmee gelijk, beseft ze tot haar grote opluchting. Langzaamaan kruipt ze uit haar schulp. Ze komt in het onderwijs terecht en vindt het heerlijk voor de klas te staan en jongeren vertrouwen in zichzelf mee te geven.

En hieronder het verhaal van Rob.

Rob

Rob (34) werkt bij een grote gemeente. Rob is begonnen als medewerker, maar valt al snel op om zijn vakkennis en sociale vaardigheden. Hij kan goed met anderen op de afdeling overweg, een afdeling met vooral rustige mensen die hun werk degelijk uitvoeren, net als Rob.

De directie vraagt hem afdelingsmanager te worden. Rob zegt ja. Op de afdeling blijft het goed gaan, maar in het managementoverleg kan Rob zijn draai niet vinden. Vijf van de negen managers hebben het hoogste woord. Rob is onzeker hoe zich op te stellen. Hij probeert de gesprekken te volgen maar raakt telkens de draad kwijt.

Hij klapt dicht en is lang gestrest na afloop. Rob praat erover met zijn partner. Ze gaan samen zoeken op internet. Rob vindt een training. De training zorgt ervoor dat Rob zijn zelfvertrouwen terugkrijgt. Hij blijft rustig en ingetogen, maar weet nu veel beter wanneer en hoe hij mee kan doen in het managementoverleg. Zijn bijdragen worden zeer gewaardeerd, iedereen luistert graag naar hem.

Introvert of verlegen

Je zult begrijpen dat de introverte van de twee Rob is. Joyce is in haar jeugd een verlegen meisje. Verlegenheid is een sociale angst, waar je door positieve ervaringen ook weer vanaf kunt komen. Over verlegenheid kun je heen groeien, over introversie niet.

Introversie is een persoonlijkheidskenmerk. Het is geen probleem. Het is juist een kracht, mits je rekening houdt met jouw natuurlijke manier van denken, communiceren en besluiten nemen als introvert.

De tip die veel verlegen mensen krijgen om uit hun comfortzone te komen, werkt voor hen goed. Als ze eenmaal over de drempel zijn, en goede ervaringen opdoen, groeien ze vaak over hun verlegenheid heen.

Dit is bij introverten anders. Die krijgen ook vaak de tip om uit hun comfortzone te komen. Maar bij hen werkt het minder goed. Het levert ze zelfs vaak spanning op. Omdat ze op zo’n moment geen rekening houden met hoe het bij hen werkt en wat zij nodig hebben om goed uit de verf te komen. Hierdoor neemt hun effectiviteit af. En soms voelt het zo ongemakkelijk voor hen, dat ze blokkeren.

Het is daarom belangrijk om te weten of je introvert of verlegen bent. Zodat je voorkomt dat jij jezelf gaat pushen om uit je comfortzone te komen, terwijl dit juist het tegenovergestelde effect heeft.

Zie ook: Verschil tussen verlegen en introvert zijn

Je bent je niet bewust hoe het bij jou werkt als introvert

Veel introverten weten wel dat ze meer introvert zijn. Ze hebben ooit een test gedaan of er wel eens iets over gelezen. Hierdoor weten ze dat ze rustiger zijn dan extraverten, bedachtzamer en vaak meer tijd alleen nodig hebben.

Ze weten echter niet waarom dit zo is. Ze hebben geen idee hoe het bij introverten en extraverten werkt. Dat introverten en extraverten een fundamenteel andere manier van denken, communiceren en besluiten nemen hebben.

Dit is ook niet zo gek. Weinig mensen weten dit. Helaas.

Als je hier meer zicht op hebt, dan kun je jezelf beter inschatten, maar ook jouw extraverte collega’s. Je gaat mogelijkheden zien om een bijdrage te leveren in jouw werk die natuurlijk voelen én enthousiasme oproept bij jouw extraverte collega’s. Zonder jezelf te forceren of extravert voor te doen.

Meer weten over de natuurlijke manier van denken en communiceren van introverten en extraverten, zie het artikel: Je bent te bescheiden en andere misvattingen: communicatie introvert en extravert

Hoe weet je of je introvert of extravert bent?

Wil je erachter komen of je een introvert of extravert type bent? Doe dan de test op deze site. Het helpt je om bewust te worden van jezelf, en je kracht van introversie of extraversie te benutten.

Veel introverten beoordelen introversie negatief

Een groot probleem is dat een deel van de introverten introversie negatief beoordelen, zich ervoor schamen. Ze zien het als een handicap. Dit is niet zo raar. Extraverten beoordelen het natuurlijke gedrag van introverten vaak negatief. Dat gebeurt ook op de werkvloer.

Extroverten denken regelmatig dat introverten:

  • Passief zijn
  • Niet sociaal of niet sociaal vaardig zijn
  • Niet besluitvaardig zijn
  • Voorzichtig
  • Te bescheiden (dit wordt ook vaak als deugd gezien, maar meestal niet door de meeste extraverten en in veel organisaties)

Het gevolg van dit negatieve oordeel is dat introverten zichzelf ook zo gaan zien. Ze letten dan alleen maar op de vermeende tekortkomingen van hun introvert zijn en waar ze niet aan voldoen. Dit kost niet alleen veel energie, maar zorgt ook voor het volgende probleem.

Je talenten komen niet uit de verf

Een deel van de introverten is zo bezig met waar ze niet zo goed in zijn, en dit te verbeteren, dat ze helemaal uit het oog verliezen waar ze van nature in uitblinken. Ze hebben geen zicht op hun natuurlijke voorsprong als introvert.

En dat is echt een verlies. Want als je wel zicht hebt op jouw natuurlijke voorsprong is het veel gemakkelijker om impact te hebben en jouw invloed op een natuurlijke manier te vergroten.

Je gaat je onnatuurlijk extravert gedragen

Een ander probleem is dat je jezelf forceert om meer extravert gedrag te vertonen. Omdat dit niet je natuurlijke gedrag is, geeft dit veel stress en geen voldoening. Het put jou daarnaast uit.

Piekeren en malen

Veel introverten piekeren. ‘Voldoe ik wel? Heb ik het wel goed gezegd of gedaan? Wat vinden mijn leidinggevende en collega’s van mij?’

Soms wordt er mij wel eens gevraagd of introvert gelijk staat met onzeker zijn en piekeren. Dat geloof ik niet. Ik ken genoeg introverten met zelfvertrouwen.

Introverten piekeren vaak omdat ze in een omgeving werken waar extravert gedrag de norm is. Dit activeert de innerlijke criticus. De innerlijke criticus is dat stemmetje in jouw hoofd dat voortdurend commentaar levert.

Die is bij veel introverten vaak heel actief, waardoor ze veel piekeren en malen.

Meer lezen, lees dan het artikel: betekent introvert zijn automatisch dat je onzeker bent.

Je gaat situaties vermijden

Spanning kan ook leiden tot het vermijden van situaties. Die bijeenkomst bijvoorbeeld waarin je om je mening kan worden gevraagd, de brede projectstart over dat onderwerp dat je zo boeit…

Het kan zo ver gaan dat die leuke nieuwe klussen niet naar jou maar naar collega’s gaan. Zijn ze beter gekwalificeerd? Niet per definitie, maar ze kunnen zich wel beter profileren. Heel frustrerend!

Kortom

De problemen die introverten ervaren worden niet zo zeer veroorzaakt doordat ze introvert zijn, maar doordat ze te weinig weten over wat het betekent om introvert te zijn. Dit in combinatie met dat ze in een omgeving werken waar extravert gedrag de norm is.

De oplossing ligt dan ook niet in jezelf veranderen of jezelf pushen om meer extravert gedrag te vertonen. In tegendeel. De oplossing ligt in veel meer rekening leren houden bij hoe het bij jou als introvert werkt. En jouw natuurlijke voorsprong als introvert te ontdekken en verzilveren.

Trainingen voor Introverte Professionals

Leer hoe jij jouw invloed vergroot in jouw werk zonder jezelf te forceren of extravert voor te doen.

Meer artikelen lezen?

Gerelateerde artikelen