Ben je ook net als veel introverten de hele dag met jezelf in gesprek?

Ben je ook net als veel introverten de hele dag met jezelf in gesprek?

Ben je ook net als veel introverten de hele dag met jezelf in gesprek?

Dat deel van de hersenen waar je met jezelf in gesprek bent schijnt ook een stuk actiever te zijn bij introverten dan bij extraverten.

We denken bijvoorbeeld veel na over vraagstukken die we interessant vinden.

Dit doen we omdat het leuk vinden om te reflecteren. We krijgen er energie van.

Maar dat niet alleen.

Losse eindjes

Dit reflecteren over bijvoorbeeld een project of vraagstuk helpt ook om alle losse eindjes aan elkaar te knopen en tot een samenhangend verhaal te komen.

We denken bijvoorbeeld na over wie wat gezegd heeft over een bepaald vraagstuk.

We relateren dat aan eerdere ervaringen, wat experts erover zeggen en wat we erover gelezen hebben.

Als we dit tot een samenhangend geheel hebben gemaakt, komt het natuurlijke moment om naar buiten te treden. Spreken kost dan vaak geen enkele moeite.

Even terzijde…. dit is de reden dat veel introverten aangeven het geven van presentaties geen probleem te vinden. Een presentatie is namelijk iets wat je voor kunt bereiden. Je hebt dan een helder verhaal. Het moeilijke aan een presentatie is daarom niet zozeer het spreken, als wel adequaat reageren op vragen. Zeker als er extraverte personen bij zijn, die je regelmatig onderbreken. Dit geeft introverten vaak meer spanning dan het spreken voor een groep op zich.

Hetzelfde geldt voor reguliere gesprekken en vergaderingen. Je kent de mensen, weet vaak genoeg over de inhoud.

Mijn ervaring met cliënten is dat met de juiste voorbereiding het dan niet moeilijk is om een goede bijdrage te leveren. Ook als het gesprek alle kanten opgaat of je voortdurend wordt onderbroken.

Dit is lastiger met nieuwe gesprekssituaties.

Onbekend

Je kent de mensen niet, je weet vaak niets van de inhoud.

En omdat jouw extraverte collega’s al wel meteen beginnen met praten, voelen we ons dan al vaak ons gedwongen al iets te zeggen terwijl we nog niet zo ver zijn in ons denken erover.

Als introvert heb je tijd nodig om te wennen aan nieuwe situaties. Meestal kijk je eerst de kat uit de boom en blijf je op de achtergrond. Totdat je voldoende weet over de situatie om naar jouw gevoel adequaat te reageren. Dan komt voor jou het natuurlijke moment om jouw ideeën naar voren te brengen.

Dit is niet altijd handig. Zeker niet als jouw extraverte collega’s in zo’n eerste bijeenkomst al volop discussiëren, er ideeën over en weer gaan en er fundamentele besluiten worden genomen die nog moeilijk zijn terug te draaien.

Toch kun je ook in dit soort nieuwe situaties al iets bijdragen. Zelfs als er nog veel onduidelijk is.

Kies een focus

Dat doe je door het kiezen van een persoonlijke focus. Je kiest een zwaartepunt dat aansluit bij jouw doelen, en bepaalt van daaruit wat je graag wilt vertellen of juist vragen.

Het mooie is dat je dat zelfs kunt doen voor situaties, waarin je niet exact weet wat de bedoeling is.

Die voorbereiding hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Soms is vijf minuten al genoeg om ervoor te zorgen dat je met een heel ander gevoel aan de bijeenkomst begint.

Ook kan het gewoon van achter je bureau. Door voor jezelf een paar eenvoudige vragen te beantwoorden. Wat is voor jou belangrijk in het komende gesprek?

Is er bijvoorbeeld iets wat je duidelijk wil maken over jouw rol? Welke informatie zou je zelf graag willen verzamelen? Hoe kun je jezelf tijdens het voorstelrondje slim introduceren, zodat je alvast iets naar voren brengt dat je belangrijk vindt?

Je zult merken hoe groot het effect is van deze vijf minuten voorbereiding.

Wil je hier graag meer over weten? Dan is de MasterClass over adequaat reageren in nieuwe gesprekssituaties iets voor jou.

Je leert hoe je toch al kunt reageren in dit soort situaties en kunt bijdragen, ook als je nog geen idee hebt welke kant het opgaat.

Meer informatie over de MasterClass en de MasterClass-serie vind je hier:

Coaching om je introversie te verzilveren

Ik verzorg training & coaching voor introverte professionals. Dat doe ik 1 op 1 met een individueel coachingsprogramma. Je kunt ook kiezen voor de MasterClass-Serie. Dat is een serie video’s met schriftelijk materiaal. En vind je ook dat nog een stap te ver, dan is er een gratis e-book waarmee je een beter beeld krijgt van de kracht van introversie.

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book ‘Succesvol vergaderen voor Introverten’.

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen