Heb jij ook leidinggevenden of extraverte collega’s die vinden dat jij zichtbaarder moet worden? Dat je je meer moet profileren? Hiervoor geven zij dan tips als: Sla eens met je vuist op tafel! Denk niet zo lang na en zeg gewoon wat er in je opkomt! Of: Ga er gewoon keihard overheen als iemand iets zegt waar jij het niet mee eens bent!
Voor veel introverten bevestigen deze adviezen het beeld dat ze hebben van profileren. Je moet voortdurend over jezelf praten en benadrukken hoe goed en slim je bent. Voor veel introverten voelt dit erg ongemakkelijk. Ze hebben het gevoel dat ze zichzelf moeten overschreeuwen om gehoord en gezien te worden. Jezelf profileren en jouw zichtbaarheid vergroten wordt dan een weinig aantrekkelijke activiteit. Net zo onaantrekkelijk als in een opvallend showpak met glitters een zaal vol met mensen binnenlopen.
Gelukkig kan het ook anders
Het is helemaal niet nodig om voor profilering ongemakkelijk gedrag aan te leren. Er zijn voldoende mogelijkheden om als introvert jouw zichtbaarheid op een natuurlijke manier te vergroten. Belangrijk is dat je met jouw profilering aansluit bij wie je bent, bij jouw natuurlijke voorsprong als introvert. Je profileert je dan vanuit de inhoud en daar waar jij impact hebt. Dat voelt heel natuurlijk en door de meer ontspannen houding luisteren mensen dan wel naar jou.
Bij De Succesvolle Introvert hebben wij een aanpak ontwikkeld om jouw natuurlijke voorsprong in kaart te brengen en wij adviseren hoe jij je hiermee op een natuurlijk voelende manier kunt profileren. Judith volgde zo’n traject. Ze vond het fijn om een duidelijk overzicht te krijgen van datgene waarin zij goed is. ‘Ik heb nu het gevoel dat het goed is wat ik doe en dat ik een belangrijke bijdrage lever waar anderen echt iets aan hebben.’
Ontdek jouw natuurlijke voorsprong als introvert
Eline en Fenneke kregen alle twee op hun werk het advies dat zij wel iets zichtbaarder mochten worden. Fenneke kreeg zelfs (voorlopig) geen vast contract, omdat zij volgens haar leidinggevende ‘niet goed uit de verf kwam’. Zichtbaarder worden wilden ze wel, alleen wisten ze niet goed hoe.
Eerst heb ik bij Fenneke en Eline geïnventariseerd waarom en wanneer zij het lastig vonden om zich te profileren. Fenneke was snel onder de indruk van de kennis van anderen. Als zij een vraag stelde, voelde zij zich overspoeld door de antwoorden vol suggesties en ideeën van haar extraverte collega’s. Ze vond het dan lastig om meteen te reageren of de rode draad uit al die ideeën te halen.
Eline had moeite om over te brengen waar zij voor stond. Dat vond ze vervelend en ze wilde graag leren hoe dat kon.
Eerst heb ik bij Eline en Fenneke hun natuurlijke voorsprong in kaart gebracht. Vervolgens heb ik tips gegeven wat je kunt doen als je snel onder de indruk bent van de kennis van anderen. Zie hiervoor het verhaal van Fenneke. Eline lukte het haar eigen stem te vinden door de training ‘Je punt maken, ook als de spanning hoog oploopt’.
De innerlijke criticus temmen
In mijn gesprekken met introverten kom ik steeds twee hindernissen tegen die hen belemmeren zichzelf beter zichtbaar te maken. Dat zijn: de innerlijk criticus en het onder spanning staan.
De innerlijke criticus is het stemmetje in jezelf dat constant tegen je zegt dat je het niet goed doet. Als je argumenten of ideeën wilt inbrengen in het gesprek, begint dit stemmetje meteen kritiek te leveren op jouw argumenten of ideeën.
Ellen wilde graag de stap maken naar een seniorfunctie. Vereist was wel dat zij als senior krachtig kon optreden in overleggen met seniorcollega’s en dat ze de discussie met de directie durfde aan te gaan. Ellen wilde dat ook graag. ‘Ik had de ideeën, kennis en argumenten in mijn hoofd, maar op het moment suprême bleven ze steken.’ Het bleek dat Ellen een sterke innerlijke criticus had ontwikkeld. Als Ellen argumenten wilde aanvoeren in een gesprek, vertelde dat stemmetje haar dat de argumenten niet goed waren of niet geaccepteerd zouden worden door haar gesprekspartners. En dan hield zij haar mond.
Via ons programma leerde Ellen hoe zij ondanks het innerlijk protest haar ideeën, kennis en argumenten onder de aandacht kon brengen. De opluchting die dat haar gaf was groot! Ellen: ‘Alsof er een deur openging die al die tijd op slot zat. Het geeft me nu rust en kracht om mijn mening naar voren te kunnen brengen op essentiële momenten.’ Ook haar omgeving merkte het verschil. ‘De directie gaf me laatst het compliment dat ik erg goed in de materie zat en voor hen een volwaardige sparringpartner ben.’
3. Houd de spanning onder controle met een goede voorbereiding.
Spanning is de andere hindernis die menig introvert belemmert om zichtbaar te worden. In gesprekken of vergaderingen kan bij jou als introvert de spanning zo hoog oplopen dat je volkomen blokkeert. De aanleiding kan zijn: een onverwachte vraag, negatieve reacties op jouw inbreng of dat je merkt dat iedereen al iets gezegd heeft behalve jij. Door de spanning kun je niet meer helder nadenken en ook niet meer goed uit je woorden komen.
Ik vergelijk deze situatie regelmatig met het uitbreken van een brand. Om te weten wat je bij brand kunt doen, houden veel organisaties een jaarlijkse brandoefening. Zou je bij een brand nog moeten bedenken hoe jij jezelf kunt redden, dan ben je te laat. En door de spanning en het gebrek aan tijd is de kans groot dat je dan niet de beste beslissingen neemt.
Een spannend moment in een vergadering komt ook meestal onverwacht. Als je dan nog moet bedenken hoe je het beste kunt reageren, ben je ook te laat. Door de spanning kun je minder helder nadenken, laat staan bedenken wat de beste reactie is. Net als bij brand is het belangrijk om je erop voor te bereiden wat je kunt doen als de spanning oploopt. Te weinig introverte professionals doen dit. Worden zij door spannende, onverwachte momenten overvallen, dan zijn ze teleurgesteld in zichzelf omdat ze niet goed hierop weten te reageren.
Met een persoonlijk draaiboek kun je jezelf systematisch voorbereiden op deze spannende momenten in een gesprek, vergadering of bij een presentatie. Hiermee vergroot je je mogelijkheden om toch goed uit de verf te komen in stressvolle situaties. Tips voor het persoonlijke draaiboek vind je in ‘Wat je als introvert beter niet kunt vergeten in de voorbereiding’.