Trouw zijn aan jezelf als introvert: het verhaal van Chantal

Trouw zijn aan jezelf als introvert: het verhaal van Chantal

Tekst: Simone Veld

‘Ik help anderen, individuen en organisaties, graag om te groeien.

’Dit zegt Chantal, onderwijskundige, al twaalf jaar werkzaam bij een onderwijsondersteunende organisatie. Ze helpt onder andere scholen om beter te worden in het werk dat ze doen. Door onderzoek te doen en middelen te ontwikkelen waarmee scholen tijdens vernieuwingen aan de slag kunnen.

Voor haar is het belangrijk dat de sfeer vriendelijk is, zowel op het werk als op scholen. ‘Iedereen doet zijn best. Als we aardig zijn voor elkaar, kunnen we elkaar een stap verder helpen.’

Ze houdt ervan om haar kennis praktisch in te zetten. Zodat ze zichtbare resultaten kan boeken. Dat is de reden dat ze ooit voor de studie Toegepaste Onderwijskunde koos en het is een belangrijke motivatie voor haar in haar huidige baan.

Ze vertelt levendig en met enthousiasme over haar werk. Haar stem klinkt helder en energiek.
Ze houdt van haar werk, maar er is ook een andere kant.

Spreekspanning

De invulling van het werk veranderde in de afgelopen jaren. Het effect op Chantal was dat ze de lat voor zichzelf steeds hoger legde en steeds meer op haar woorden ging letten. Ze raakte hierdoor verkrampt als ze zich moest presenteren.

Ze vond dat ze het heel goed moest doen en meteen haar mening klaar moest hebben. En dat vond ze lastig als introvert. De momenten waarop ze haar projecten moest toelichten, voelde ze al van verre aankomen.

Thuis was ze in haar hoofd veel bezig met haar werk. Ze kon het niet loslaten, het was altijd op de achtergrond aanwezig. ‘Het was echt buiten proportie’, vindt ze zelf.
Als ze thuis was, wilde ze zich kunnen richten op haar kinderen. Maar ze wist niet hoe ze dit kon bereiken.

Ze besloot verantwoordelijkheid te nemen en ermee aan de slag te gaan.

Na overleg met haar leidinggevende gaf ze zich op voor ‘Je punt maken, ook als de spanning hoog oploopt’. Met als doel dat ze met minder spanning naar presentaties en bijeenkomsten zou toeleven.

Mechanismen herkennen

Het eerste wat ze leerde, was dat er drie mechanismen in werking treden als je het woord neemt als introvert. En dat je daar niets aan kunt doen. Dit was een heel nieuw inzicht voor haar.

Alleen al het feit dat deze mechanismen beschreven waren, en dat veel meer mensen er last van hadden, was een eye-opener. ‘Voor het eerst snapte ik wat er met mij gebeurde. En dat hielp enorm. Alleen daardoor werd ik al rustiger.’

Later in de training leerde ze over de innerlijke criticus. ‘Het heeft een naam!’ dacht ze, ‘en ik ben niet de enige die hier last van heeft’. Dat was een bevrijdende gedachte.
Met haar nieuwe inzichten en aan de hand van de opdrachten die ze in de training kreeg, leerde ze steeds beter te kijken naar zichzelf.

Als ze nu een overleg in het vooruitzicht heeft, denkt ze aan wat ze geleerd heeft. En gaat ze bij zichzelf na wat er met haar gebeurt.
Marloes leerde haar dat het hanteren van de spanning is waar het om gaat. Niet het wegnemen ervan. Spanning heeft ook een functie. Dat heeft Chantal geholpen om te accepteren wat er gebeurt.

Door de lessen en adviezen van Marloes kon Chantal ontspannen. En werd ze milder voor zichzelf.

In de praktijk

En dat scheelt. Een paar weken geleden nog was er een overleg over een belangrijk project waar Chantal bij betrokken was. Ze wist niet of ze daar het woord zou krijgen of niet.
Vroeger schreef ze in zo’n situatie heel precies alle feitelijke informatie op. Ze had dan het gevoel dat ze er alles over moest weten en alles over moest kunnen vertellen.

Nu doet ze het anders

Tijdens de training ontdekte ze dat ze met haar natuurlijke blik snel door heeft waarom een project nog niet loopt en hoe dat op te lossen is. Ze vond dat altijd heel vanzelfsprekend, maar weet nu dat het bijzonder is. En dit zet ze in als ze een bespreking voorbereidt.

‘In dit specifieke project werkten we samen met een externe partij. Ik zag dat er veel vragen waren die nog niet opgelost waren.’ Daar moest eerst een antwoord op komen. Om die vragen draaide het. Ze schreef de vragen op. En dat was haar voorbereiding.

Zo gebruikt ze haar natuurlijke blik om te kiezen wat ze zal zeggen. Want ze weet dat juist haar eigen waarneming van waarde is. En omdat dit zo goed bij haar past, gaat het haar heel gemakkelijk af.

Sinds ze zo werkt, heeft Chantal niet alleen minder spanning voorafgaand aan een overleg, maar weet ze ook beter wat ze kan zeggen, op een manier die bij haar past. Daardoor gaat ze zo’n overleg met meer rust en vertrouwen tegemoet. En ze blijft veel dichter bij zichzelf, waardoor ze zich prettiger voelt.

Onvermoede effecten

En dat is nog niet alles. In de training leerde ze ook wat haar natuurlijke voorsprong is. Ze deed een test en besprak samen met Marloes de resultaten daarvan. Ze heeft daardoor beter zicht op haar talenten gekregen.

Zo leerde ze dat ze snel in de gaten heeft wat de sfeer is in een groep, hoe het met iedereen in haar omgeving gaat en wat ieders bijdrage is. En dat zij met iedereen rekening houdt. Daar herkent ze zich in. En ze ziet nu dat dit een kwaliteit van haar is.

Het leren kennen van haar talenten als introvert heeft haar zelfvertrouwen vergroot.

En ze realiseert zich door de training dat bij haar natuurlijke voorsprong bepaalde typen werkzaamheden beter passen dan andere. ‘Ik let nu beter op waar ik energie van krijg. En van welk soort werk ik tevreden word.’ Ze staat zichzelf toe om extra aandacht te besteden aan het werk dat echt bij haar past.

Waardevolle inzichten

Chantal is blij dat ze de stap heeft gezet en de training heeft gevolgd. Ze heeft nu iets in handen waarmee ze verder kan. ‘Maar het is niet zo dat ik uitgeleerd ben, ik denk dat ik een eerste, belangrijke stap heb gezet. Nu moet ik doorlopen, zo zie ik het’. ‘Stappen terugzetten of moeilijke weggetjes bewandelen horen daar ook bij.’

‘Alles wat ik van Marloes heb geleerd, is heel waardevol voor mij. Wat ik ook ga doen in de toekomst, deze inzichten neem ik mee.’
De inzichten helpen haar niet alleen de spanning beter te hanteren. Het gaat veel verder dan dat.
‘Ze helpen me om steeds meer trouw te zijn aan mezelf als introvert.’

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Stephanie
Door

Stephanie

op 16 Jul 2013

Mooi verhaal zeg. En herkenbaar ook dat het inzicht over het introvert zijn al helpt om je gemakkelijker en beter te voelen.

Marloes
Door

Marloes

op 23 Jul 2013

Dag Stephanie, Wonderlijk is dat inderdaad. Dat als je meer inzicht heb in wat het betekent om introvert te zijn al helpt. Het geeft ook ruimte voor creativiteit en mildheid. Hartelijke groet, Marloes

Reactie plaatsen